ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ


     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ‘Ενωση Δημοτικών Επιχειρήσεων ‘Υδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που εκπροσωπεί 116 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας, θεωρεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τις Δ.Ε.Υ.Α. την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων, την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) – Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. – Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας – Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις».

Οι νέες διατάξεις για τις Δ.Ε.Υ.Α. αποτελούν θεσμική κατάκτηση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και προέκυψαν μετά από ειλικρινή και καλόπιστη συνεργασία τόσο με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και με την σημερινή, καθώς και με τους συμβούλους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Με τον νέο νόμο τροποποιείται και βελτιώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό ο ιδρυτικός νόμος των Δ.Ε.Υ.Α., ο ν. 1069/80, ένα αξιόπιστο όπως αποδείχθηκε στην πράξη θεσμικό εργαλείο, με βάση τον οποίο ιδρύθηκαν και λειτούργησαν αποτελεσματικά επί 37 χρόνια, παρέχοντας υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης στον μισό πληθυσμό της χώρας μας, και εκτελώντας έργο πάνω από 12 δις ευρώ με μεγάλη περιβαλλοντική και αναπτυξιακή σημασία για τις τοπικές κοινωνίες.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Δ.Ε.Υ.Α.  καλύπτει τα κενά του ιδρυτικού τους νόμου, αποσαφηνίζει την νομική τους φύση, εκσυγχρονίζει την λειτουργία τους προσαρμόζοντάς την στις σύγχρονες συνθήκες και αναβαθμίζει τον εκπρόσωπο των Δ.Ε.Υ.Α., την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. δίνοντάς της τη δυνατότητα να υπογράφει προγραμματικές συμβάσεις. Οι νέες διατάξεις αποκαθιστούν τη θεσμική ισχύ του ν. 1069/80 που αποδυναμώθηκε στη διάρκεια της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης από μνημονιακές διατάξεις, δημιουργώντας ένα σύγχρονο, συνεκτικό και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι Δ.Ε.Υ.Α. Ενδεικτικά και ως πολύ σημαντικές αναφέρονται οι διατάξεις για τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των Δ.Ε.Υ.Α., για τη δυνατότητα των Δ.Ε.Υ.Α. να καταργήσουν ή να μειώσουν το ειδικό τέλος 80% εφόσον δεν έχουν οικονομικές υποχρεώσεις που συνδέονται με τους σκοπούς της θέσπισής του, για την λειτουργία τους σύμφωνα με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τους υδατικούς πόρους κ.α.

Ωστόσο, οι ιδιαίτερα θετικές προοπτικές που σηματοδοτεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Δ.Ε.Υ.Α., θα αποτελέσουν «κενό γράμμα» αν οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν ενισχυθούν με το απαραίτητο για την λειτουργία τους μόνιμο επιστημονικό προσωπικό. Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. επισημαίνοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης των Δ.Ε.Υ.Α. λόγω υποστελέχωσης ζητά από την Πολιτεία να προωθήσει το συντομότερο δυνατό  νομοθετική διάταξη που θα εξαιρεί τις Δ.Ε.Υ.Α. λόγω του ανταποδοτικού τους χαρακτήρα από τους περιορισμούς προσλήψεων που ισχύουν στο δημόσιο τομέα για το προσωπικό αορίστου χρόνου.

Παραπέρα, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θεωρώντας την μείωση του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. απαραίτητη προϋπόθεση για την εξυγίανση και  βιωσιμότητά τους , ζητά από την Πολιτεία (Υπουργείο Ενέργειας, Υπουργείο Εσωτερικών, ΚΑΠΕ, Τ.Π. & Δ.) να επισπεύσει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μειωθεί άμεσα το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. και να απελευθερωθούν πόροι για επενδυτικές και άλλες ανάγκες των επιχειρήσεων, σε μία εποχή που η εισπραξιμότητα των εσόδων των Δ.Ε.Υ.Α. παρουσιάζει πτώση λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τέλος, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και με βάση τη θεσμοθετημένη πλέον δυνατότητά της να υπογράφει προγραμματικές συμβάσεις εκφράζει τη βούλησή της να συνεργασθεί στενά με την Πολιτεία και όλους τους συναρμόδιους για θέματα ύδρευσης-αποχέτευσης φορείς, με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας μας των οποίων οι Δ.Ε.Υ.Α. αποτελούν βασικούς διαχειριστές.

Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μεσολογγίου

Water Logo Design3

ΕΣΠΑ - ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ

front-page-espa-2014-2020.jpg filodimos.jpg

e-bill ΔΕΥΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ Ι.Π ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

deya-ebilling_logo.png

Stay Connected on:

    

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας:
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  +26310-26734, -27000, -24139
  26310-22101
  ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΧΡ. ΚΑΨΑΛΗ